Με τη φρεσκάδα του πρωινού, με την αλμύρα του μεσημεριού, με τη σαγήνη της νύχτας… έτσι χωρίσαμε τις γεύσεις μας: με τη σοφία των χρόνων, με τις γνώσεις της παράδοσης, με την εμπειρία που δίνει η δουλειά, με τα υλικά που μας δίνει απλόχερα η φύση.
Φρέσκα αμπελόφυλλα από το αμπέλι μας, ρύζι σπυρωτό, μυρωδικά κατά πως θέλει η μαγείρισσα, σφιχτό τύλιγμα, γερό, ψήσιμο αργό, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί φιγουράρουν πρώτα στη λίστα των ορεκτικών και όχι άδικα. Δίπλα τους η μελιτζανοσαλάτα. Η συνταγή γνήσια πολίτικη, μυστικό επτασφράγιστο. Μένει στην κουζίνα μας και δεν μοιράζεται.
Για να κρατήσουμε κάτι και για μας…

Φάβα

Ίσως η ωραιότερη φάβα που έχετε γευτεί. Τόσο απλή, μα τόσο νόστιμη. Είναι η φάβα; Είναι το χτύπημα στο γουδί; Είναι η αγάπη που χρόνια τώρα βάζουμε στα φαγητά μας; Ό,τι και να είναι, η φάβα μας, η φάβα της Όστριας, είναι ξακουστή.

Κολοκυθάκια τηγανητά

Ακούγεται απλό και είναι, αν τα κολοκυθάκια είναι φρέσκα και τα έκοψες το πρωί από το περιβόλι σου. Τα κόβεις όπως τις πατάτες, τα τηγανίζεις σε καθαρό λάδι και τα κάνεις μια μπουκιά.

Σαλιγκάρια ή κοχλιοί

Όπως και να τα ξέρετε, εμείς εδώ τα μαγειρεύουμε με λατρεία γιατί μας αρέσουνε πολύ. Η συνταγή; Παραδοσιακή. Τη δίνουμε σε όποιον γλύφει και τα δάκτυλά του. Και το κάνετε πολλοί.

Πατάτες τηγανητές

Φρέσκιες απο το περιβόλι μας. Τραγανές, αλάδωτες. Τι άλλο;

Χόρτα al dente

Τα εκριζώσαμε το πρωί από το περιβόλι μας. Μία βουτηξιά τους ρίξαμε σε καυτό νερό και τα στραγγίξαμε μαζί με μπόλικο από το πολύτιμο ζουμάκι. Προσθέτετε το λάδι, το λεμόνι και το αλάτι της αρεσκείας σας. Έτοιμα να τα φάτε.

Πίτες πολλές

Κολοκυθοτυρόπιτα, σπανακοτυρόπιτα, τυρόπιτα. Όλες με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι. Όλες φτιαγμένες από σπίτι. Το δικό μας σπίτι. Την Όστρια.

Τυρί γκερεμέζι

Λίγο ξινό, μαλακό, από κατσικίσιο γάλα. Εδώ στην Αίγινα το τιμάμε. Είναι κομμάτι της παράδοσής μας. Το γκερεμέζι της Όστρια είναι φτιαγμένο με τη συνταγή της γιαγιάς, από τις δικές της κατσίκες. Και είναι αδιαμφισβήτητα το καλύτερο!

Μαγειρευτά



Γεμιστά με ρύζι, από αυτά που λιώνουν στο στόμα, που το ρύζι χυλώνει και το λαχανικό γίνεται ένα με τη γέμιση. Αυτά που σας φέρνουν ξανά και ξανά κοντά μας. Φασολάκια φρέσκα, μπάμιες μελωμένες, μελιτζάνες ιμάμ, παπουτσάκια και μπριάμ, η αποθέωση του περιβολιού μας. Σουτζουκάκια αγαπημένα μικρών και μεγάλων. Ξεκινάμε με ένα πιάτο και ποτέ δεν είναι αρκετό. Ούτε για τους πιτσιρικάδες. Δίπλα τους, να συναγωνίζονται σε παραγγελιές, ο μουσακάς και το παστίτσιο που αδειάζουν στο πιάτο στο λεπτό και τα κρέατα του φούρνου, το αρνάκι με τις πατάτες τις δικές μας, το μοσχαράκι με το κριθαράκι και μπόλικη ζουμερή ντομάτα της εποχής, το κοκκινιστό κουνέλι, δικό μας και αυτό, από την οικογενειακή φάρμα. Η δική του συνεισφορά στην Ostria. Κάθε μέρα κι άλλα. Κάθε μέρα λίγα σε ποικιλία και πολλά σε ποσότητα για να χορτάσουμε όλοι… από απόλαυση!

Και της ώρας





Χταποδάκι ψητό και βραστό σε σαλάτα, ίσως κανένα πιάτο να μην φέρνει μέσα του τόσο πολύ το μοναδικό μας καλοκαίρι. Ψάρια φρέσκα από τους ψαράδες της περιοχής μας. Μπαρμπούνια, κατσούλες –το δικό μας αιγινίτικο ψάρι –μπακαλιάροι, σαργοί, καλαμαράκι φρέσκο. Όλα στην εποχή τους. Όλα σπαρταριστά. Όλα υγιεινά και πεντανόστιμα. Και για αυτούς που το κρέας είναι must, ψητά της σχάρας. Τα ψήνουμε και δε φεύγουμε από πάνω τους, έως ότου να γίνουν. Να κρατάνε τους χυμούς τους. Να τα γευθείτε σύμφωνα με τις επιθυμίες σας. Το φαγητό θέλει παρέα και η προετοιμασία του το ίδιο.

Μαζί με τις γεύσεις και το ποτό. Ούζο, τσίπουρο, μπύρες και κρασιά από έλληνες παραγωγούς που τους επιλέξαμε γιατί μοιράζονται το ίδιο μεράκι μ’ εμάς. Γιατί το κέφι τους ξεδιπλώνεται σε κάθε γουλιά, όπως το δικό μας μεράκι για αυτή τη δουλειά… σε κάθε μπουκιά.